Pengasuh Pergi Buang Air, Ibu Pandu Sendiri Anaknya Tercekik Roti ke Hospital Namun Gagal Diselamatkan

Seminggu selepas kemat1an seorang kanak-kanak akibat tercekik bebola ikan di sebuah tadika, seorang lagi budak berusia dua tahun sebulan men1nggal dunia, kali ini gara-gara tercekik roti.

Lebih memilukan ins1den menimpa kanak-kanak perempuan, Nia Adreana Nasir itu berlaku di rumah pengasuhnya di Selayang, Selangor pada pagi Isnin lalu.

Semasa kejadian, roti itu berjaya dikeluarkan pengasuhnya tetapi mangsa sudah tidak sedarkan diri apabila dikejarkan ke H0spital Selayang.

Kisah tragis itu dikongsi Marrya yang juga ibu saudara kepada Nia Adreana atau lebih dikenali sebagai Baby Puteh kepada mStar pada Jumaat.

Menurut wanita berkenaan, kakaknya yang juga ibu kepada Baby Puteh bergegas ke rumah pengasuh dua anaknya di Selayang selepas dimaklumkan bahawa anaknya tercekik roti.

Ibu mngsa ‘drive’ bawa anak sendiri ke hospital

” Ins1den berlaku kira-kira pukul 7.30 pagi Isnin lalu. Pengasuh call kakak beritahu Baby Puteh nafas tercungap-cungap sebab tercekik roti.

” Tapi dia beritahu sudah keluarkan sendiri roti tersebut. Kebetulan waktu tu kakak yang kerja sebagai jururawat dah nak habis waktu bekerja syif malam di Hospital Selayang.

” Bila kakak saya sampai rumah pengasuh dia tengok Baby Puteh dah lembik… mulut biru. Dia pun kalut ambil kereta drive bawa anak dia sendiri ke hospital,” katanya.

Jelas Marrya yang berasal dari Sik, Kedah, Baby Puteh berada dalam keadaan kritikal sejak dimasukkan ke hospital Isnin lalu sebelum dia disahkan men1nggal dunia kira-kira pukul 10.43 pagi Khamis.

” Masa hantar hospital, baby dah tak bernafas, mulut memang biru habis. Kiranya dah tenat… peluang 50-50.

” Doktor ada beritahu kalau sembuh pun baby dah tak normal sebab otak dia dah mat1. Mungkin disebabkan pengasuh lambat bertindak,” dakwanya.

Pengasuh tinggalkan Baby Puteh untuk ke tandas

Marrya berkata ins1den berlaku semasa pengasuh mahu membuang air besar.

” Pengasuh beritahu dia tinggalkan roti dengan air untuk Baby Puteh dan kakaknya makan sendiri. Lepas tu dia pergi bilik air sebab sakit perut.

” Dia kata tinggal sekejap, itu alasan dia. Tapi kalau sekejap kenapa keadaan Baby teruk sangat sampai tak bernafas walaupun roti dah dikeluarkan,” katanya.

Namun Marrya berkata mereka sekeluarga turut kecewa dengan pengasuh yang didakwa lambat bertindak dan tidak menyedari ins1den itu dari awal.

” Kami terutama kakak saya memang terkilan disebabkan kelalaian pengasuh. Kakak pelik kenapa roti dah dikeluarkan tapi Baby dah tak bernafas.

” Itu maknanya Baby dah lama tercekik mungkin pengasuh lambat tengok. Kalau dia cepat mungkin boleh selamatkan Baby,” katanya yang memberitahu pengasuh ada datang membaca Yasin petang Isnin lalu.

Bagaimanapun Marrya memberitahu kakaknya enggan melakukan bed4h siasat bagi mengenal pasti punca kemat1an anaknya itu.

Baby Puteh berulang kali sebut ‘bye mama’ sebelum kejadian

” Kakak tak nak buat postmortem sebab kasihan jen4zah kena b3dah. Dia hanya cakap kalau betul pengasuh tu lalai biarlah dia jawab dengan Allah.

” Dia pun ada anak. Kalau dia tak lalai mungkin sebaliknya berlaku sebab baby tercekik roti sahaja,” katanya.

Kata Marrya lagi, kakak kepada baby Puteh, Nia Anzalna turut memaklumkan kepada pengasuh yang dipanggilnya ‘mama’ mengenai keadaan adiknya.

” Kakak panggil mama… mama baby tercekik makan roti kenyang.

” Kakak dengan Baby beza umur setahun. Mereka dah macam kembar. Memang kakaknya trauma sebab mereka sangat rapat,” katanya.

Dalam pada itu, Marrya turut mendedahkan perubahan sikap Baby Puteh sebelum kejadian tersebut.

” Dia asyik cakap bye mama bye mama. Dia main dekat ruang tamu sekejap lepas tu datang dekat mama dia kat dapur cakap bye mama.

” Masa malam terakhir kakak hantar rumah pengasuh sebab kerja syif malam, Baby cakap benda sama. Kakak cakap memang pelik,” katanya.

Baby Puteh amat rapat dengan kakaknya, Nia Anzalna.

Trauma dengan ins1den itu, Marrya mengingatkan orang ramai terutamanya pengasuh supaya sering memantau kanak-kanak kecil di bawah jagaan mereka.

” Banyak pengajaran selepas ins1den ini. Saya minta janganlah bagi kanak-kanak makan sendiri. Kalau nak bagi makan kena pantau.

” Kalau nak tinggal ke tandas ke apa ke jangan bagi makan dulu. Beringatlah sebab nyawa tiada galang ganti. Jagalah mereka seperti anak sendiri,” katanya.

Marrya memberitahu jen4zah Baby Puteh selamat dikebumikan di Tanah Perkub0ran Masjid Al Falah Kampung Betong Jeneri Sik, Kedah selepas Maghrib pada Khamis.

Sumber: mstar